Javni poziv – bespovratna sredstva

Javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2021. godini.

Rok za podošenje prijave je od 5. maja do 4. juna 2021. godine.

Za sprovođenje ovog Javnog poziva, opredeljena su sredstva u iznosu od 700.000.000,00 dinara.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede možete preuzeti Javni poziv u kojem se nalaze sve informacije.

Link: http://www.minpolj.gov.rs/javni-poziv-za-podnosenje-prijava-za-utvrdjivanje-prava-na-koriscenje-bespovratnih-sredstava-u-okviru-projekta-za-konkurentnu-poljoprivredu-u-2021-godini/?script=lat

Više informacija

Zaštita koštičavih voćnih vrsta

Prateće oboljenje koštičavog voća je sušenje cvetova i grančica, čiji su prouzrokovači patogene gljive iz roda Monilia spp. (Monilia laxa, Monilia fructigena i Monilia fructicola).
Kako se trenutno višnja nalazi u fazi punog cvetanja sa otvorenih između 70 i 80% cvetova, neophodno ju je zaštititi od bolesti.
Tretman se može obaviti preparatima: 
Mirage, Bumper-P, Neon, Chors, Signum,…
Kako u poslednje vreme imamo povećan obim padavina neophodno je obratiti pažnju na pravilnu upotrebu preparata, kao i vreme primene.
Momenat u kome se voće tretira jedan je od naj bitnijih faktora pravilne zaštite.
Više informacija

Setva – proleće 2021

Nakon dužeg kišnog perioda konačno su se ostvarili uslovi za setvu ratarskih kultura: kukuruza, soje, suncokreta.
Pošto se setva obavi, neophodno je obaviti preemergens primenu preparata, radi adekvatne zaštite gajenih kultura od korovskih biljaka.

Prskanje kukuruza se može obaviti preparatima na bazi s-metalohlora u kombinaciji sa preparatima na bazi terbitilazina.

Doza po hektaru:
(vazal, basar , telus,…- 1,5l) + ( terazor, rezon, zeazin,…- 2l).
ili primena preparata ADENGO u dozi od 400ml/ha.

Tretman Soje posle setve a pre nicanja useva :
(Vazal,Basara,Telus) 1,3-1,4l + Velton 300-400 g.

Ili Preparat Finish 2 – 2,5L./ha.

Tretman Suncokreta posle setve a pre nicanja useva :
(Vazal,Basar,Telus…1l) + (Terazor,Rezon,Zeazin…1l) + Racer 1 – 2l/ha.

Za dodatna upustva i sugestije možete kontaktirati našu stručnu službu.

Zeljić Radosav – Laki – Inž. zaštite bilja
Tel: 063 85 60 690
Email: r.zeljic@mlinkovacevic.rs

Više informacija

Vreme setve: Ako je zemlja hladna tebi, biće hladna i soji

Čak i ako se poseje soja koji dan kasnije u toplije zemljište, stići će (i prestići) onu koja je posejana ranije, ali u hladnu zemlju, savet je profesora doktora Bojana Stipeševića.

Soja je biljka kojoj je za klijanje/nicanje potrebna temperatura zemljišta iznad 6-7 Celzijusa, što je najčešće u doba godine kad su temperature vazduha par dana iznad 10°C. Iako smo već u martu zabeležili natprosečne temeperature koje se nastavljaju i u aprilu, ne treba zanemariti prognozu vremena i (ne)predviđene minuse.
„Za one od nas koji ne idu sa termometrom po poljima, ‘odokativno’ pravilo jeste položiti dlan ruke na zemlju, pa ako je zemlja hladna tebi, biće i soji, odnosno kukuruzu, suncokretu i ostalim jarim usevima“, savet je ovog stručnjaka koji kaže kako ne treba „juriti“ ako je prognoza kao ovih dana, jer, čak i ako se poseje koji dan kasnije u toplije tlo, stići će (i prestići) onu koja je posejana ranije, ali u hladno.

Više i detaljnije informacije na linku: https://www.agroklub.rs/ratarstvo/vreme-setve-ako-je-zemlja-hladna-tebi-bice-hladna-i-soji/67409/

Za dodatna upustva i sugestije možete kontaktirati našu stručnu službu.

Zeljić Radosav – Laki – Inž. zaštite bilja
Tel: 063 85 60 690
Email: r.zeljic@mlinkovacevic.rs

Više informacija

SVETSKA BANKA ODOBRAVA SUBVENCIJE ZA TRAKTORE DO 80 KILOVATA

Prema najavama nadležnih institucija, uskoro bi trebalo da krene realizacija kredita Svetske banke za poljoprivredu. Ukupna vrednost planiranih subvencija je 50 miliona dolara. Zanimljivost je da će po ovom kreditnom programu moći da se podnose zahtevi za kupovinu novog traktora do 80kW.

Podnosioci mogu biti fizička lica, preduzetnici, privredna društva ili zadruge. Uslov je da podnosilac poseduje registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu.

Program Svetske banke namenjen nabavci novog traktora posebno je zanimljiv potencijalnim kandidatima koji NE ispunjavaju uslove za nabavku novog traktora preko IPARD programa u pogledu kapaciteta proizvodnje, odnosno površina koje imaju pod zasadima prema sektoru kome pripadaju. Npr. preko Svetske banke subvencije mogu da traže neke od sledećih grupa proizvođača:

SEKTOR STOČARSTVA:
– stočari, proizvođači kravljeg mleka, koji imaju do 19 mlečnih krava,
– proizvođači tovne junadi do najviše 19 goveda,
– uzgajivači koji imaju najviše 149 ovaca i koza ili do 29 krmača ili 99 tovnih svinja po turnusu

SEKTOR VOĆA I POVRĆA:
Kod povrća uslov je imaju do 0,5 hektara proizvodnje biljaka u zaštićenom prostoru ili do tri hektara na otvorenom. Mogu da konkurišu voćari sa najviše dva hektara jagodičastog voća, odnosno do pet hektara ostalog voća.

SEKTOR OSTALIH USEVA:
Kada je reč o ostalim usevima, maksimum je 50 hektara za investicije u nabavku novih mašina i opreme, a do 100 hektara za investicije u nabavku novih mašina i opreme za navodnjavanje.

Obzirom da ove godine nije predviđeno raspisivanje javnog poziva za nabavku traktora iz IPARD programa, poljoprivrednici će za nabavku traktora moći da konkurišu u okviru programa Svetske banke. Reč je o traktorima snage do 80 kilovata, a mogu ih nabavljati voćari, vinogradari, stočar i ostali.

IZVOR: https://krunet.net/svetska-banka-odobrava-subvencije-za-traktore/

Više informacija

PRSKANJE VOĆA U FAZI CVETANJA

Zbog morfološko-bioloških osobina kao i vremenskih uslova pojedine biljke su već uveliko u fazi cvetanja a nekima to tek predstoji.

Nakon zimskog mirovanja voćaka, prva faza koja je ekonomski značajna po pitanju bolesti jeste ona kada počinje cvetanje.

Zato je tada veoma važno obaviti tretiranje voćaka protiv bolesti pod imenom monilija.

Prvi tretman preporučuje se u takozvanoj fazi belih balona, odnosno kada su cvetovi nabubreli, zbog mogućeg hladnijeg vremena, tretman je poželjno odraditi preparatima koji deluju na nižim temperaturama, preparati na bazi (Ciprodinil-a): Ciprodex, Neon, Chorus…
Nekoliko dana kasnije, u zavisnosti od vremenskih uslova, potrebno je obaviti prskanje u fazi otvorenog cveta. Najbolji trenutak za to je kada su svi cvetovi otvoreni, a latice još nisu počele da opadaju.
I to (prohlorazom): Mirage.

Za dodatna upustva i sugestije možete kontaktirati našu stručnu službu.

Zeljić Radosav – Laki – Inž. zaštite bilja
Tel: 063 85 60 690
Email: r.zeljic@mlinkovacevic.rs

Više informacija

Dodatna sredstva za sertifikaciju organske poljoprivrede i proizvodnje malih proizvođača

Prema odluci, svaki zahtev biće moguće podržati sa milion dinara.

Ovo su sertifikati koje mogu dobiti poljoprivrednici uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:

1) sistema upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu;

2) dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu;

3) sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu;

4) sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu;

5) proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje;

6) proizvoda sa oznakom geografskog porekla;

7) proizvoda sa oznakom „srpski kvalitet”

Više informacija

Prolećno krečenje stabala voća

Krečenje usporava kretanje sokova u voćkama i odlaže početak vegetacije, što pomaže u izbegavanju ranih prolećnih mrazeva. Takođe pokriva oštećene delove stabla, a ujedno štiti i od insekata koji bi mogli naneti štete.

Recept:

 • 5 kg negašenog kreča
 • 500 g soli
 • 250 g sumpora na
 • 25 litara vode okvirno za mazanje četkom ili 100 litara za prskanje atomizerom/prskalicom
Više informacija

Subvencije će biti automatski isplaćene na račun poljoprivrednika, bez zahteva

Svim poljoprivrednicima koji su prethodne godine dobili osnovne podsticaje po hektaru, u 2021. godini biće automatski isplaćen novac na račun, bez podnošenja zahteva i to već od 10.03.2021, saopštavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Samo za tu meru podrške, Ministarstvo poljoprivrede je obezbedilo gotovo 7,5 milijardi dinara.

Imajući u vidu da je cena nafte snižena, privremena mera pomoći države po hektaru koja se sprovodila dve godine se stavlja van snage. Nadležne institucije će pratiti kretanja cene nafte na tržištu i u slučaju naglog rasta, ponovo reagovati.

Novi korisnici subvencija, koji u 2020. godini nisu ostvarili pravo na osnovne podsticaje, a upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) pre 30.09.2020, dovoljno je da za dobijanje pomenute subvencije pošalju sledeće podatke: ime i prezime, broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) i JMBG na mejl podsticaji.pohektaru@minpolj.gov.rs.

Rok za slanje je od 1. marta do 30. aprila.

Izvor: https://agrosmart.net/

Više informacija

Prskanje bakrom – preporuka

Već krajem februara ili početkom marta kada su dnevne temperature između 5⁰-7⁰C vezane u 2-3 dana potrebno je uraditi prskanje bakarnim preparatima, kako bi sprečili kretanje infekcija koje prezimljavaju u vočnjacima i vinogradima.

Preparati:

 • Plavo ulje ili crveno ulje 2-3% ili
 • Bakarni oksihlorid, Cuproxat, Cuprozin, Nordox…

  Bakar pomešati sa preparatima  na bazi mineralnog ulja (Galamin, Letol…) 2-3%.

  Poželjno je dodati i preparat na bazi cipermetrina (Cipkord).

  NAPOMENA: Kako svi preparati ne sadrže u svom sastavu istu količinu bakra, veoma je bitno da se pridržavamo propisane koncentracije ili se posavetujemo sa stručnim licem…

  Za dodatna upustva i sugestije možete kontaktirati našu stručnu službu.

  Zeljić Radosav – Laki – Inž. zaštite bilja
  Tel: 063 85 60 690
  Email: r.zeljic@mlinkovacevic.rs

  Više informacija
  • 1
  • 2