Čak i ako se poseje soja koji dan kasnije u toplije zemljište, stići će (i prestići) onu koja je posejana ranije, ali u hladnu zemlju, savet je profesora doktora Bojana Stipeševića.

Soja je biljka kojoj je za klijanje/nicanje potrebna temperatura zemljišta iznad 6-7 Celzijusa, što je najčešće u doba godine kad su temperature vazduha par dana iznad 10°C. Iako smo već u martu zabeležili natprosečne temeperature koje se nastavljaju i u aprilu, ne treba zanemariti prognozu vremena i (ne)predviđene minuse.
„Za one od nas koji ne idu sa termometrom po poljima, ‘odokativno’ pravilo jeste položiti dlan ruke na zemlju, pa ako je zemlja hladna tebi, biće i soji, odnosno kukuruzu, suncokretu i ostalim jarim usevima“, savet je ovog stručnjaka koji kaže kako ne treba „juriti“ ako je prognoza kao ovih dana, jer, čak i ako se poseje koji dan kasnije u toplije tlo, stići će (i prestići) onu koja je posejana ranije, ali u hladno.

Više i detaljnije informacije na linku: https://www.agroklub.rs/ratarstvo/vreme-setve-ako-je-zemlja-hladna-tebi-bice-hladna-i-soji/67409/

Za dodatna upustva i sugestije možete kontaktirati našu stručnu službu.

Zeljić Radosav – Laki – Inž. zaštite bilja
Tel: 063 85 60 690
Email: r.zeljic@mlinkovacevic.rs